Het geheim van de courtisane dat iedere vrouw zou moeten kennen!

Op 2 juli 1869 werd er in Frankrijk een rebels meisje geboren in een vooraanstaande militaire familie. Ze had alle kaarten om een comfortabel leven te leiden. Maar koos voor een leven dat haar gehaat en geliefd maakte. Zij werd de best betaalde vrouw van Frankrijk in haar tijd. Haar levensloop zou vrouwen in de 21ste eeuw moeten inspireren. We kunnen heel veel van haar leren. Maar de meeste van ons kennen haar niet. Tot nu. Ik stel je graag voor aan Liane de Pougy.

Liane wordt geboren als Anne-Marie Chaissaigne. Ze gedraagt zich als een voorbeeldig meisje tijdens haar opleiding in het nonnenklooster, maar thuis is ze een draak. Ze houdt van het klooster, het zusterschap en de vrouwen. Van mannen walgt ze. Ze vindt ze prikken en stinken naar tabak. Als ze zeventien jaar oud is, wordt ze uitgehuwelijkt aan een legerofficier. Ze is woedend en kan niet goed omgaan met de restricties van een huwelijk en strenge regels waaraan getrouwde vrouwen zich dienen te houden. Haar temperament krijgt de overhand en ze neemt een minnaar. Niet stiekem, ze wrijft haar vrijerij goed onder de neus van haar man. Schande en vernedering zorgen voor een furieuze echtgenoot die haar -tijdens een ruzie- met zijn dienstwapen in haar bil schiet. 

 

Klop geld uit zijn zakken

 

Zij vertrekt naar Parijs. Ze trekt in bij een vriendin en is al snel door haar geld heen. De noodzaak om in haar levensonderhoud te voorzien en haar haat tegen mannen, zijn de basis voor haar nieuwe levensstijl die haar de beste betaalde vrouw van Frankrijk maakt. Liane is niet dom, integendeel. Zij ziet een tendens in de  samenleving die haar niet bevalt en besluit om deze helemaal uit te melken.Het valt haar op dat vrouwen weinig speelruimte hebben in die tijd en dat zij macht uitoefenen door hun mannen seks te onthouden. Ze besluit dat mannen zijn gemaakt om te gebruiken en ze ervaart dat op een bepaald moment elke man - hoe gierig ook- gul zijn hand uitsteekt om te genieten van vrouwelijk schoon. Liane wist, net als jij en ik, dat een man zijn portemonnaie trekt als een vrouw  hem om haar vinger heeft gewonden. En dat is wat ze doet. De ene na de andere man valt voor haar. Ze heeft minaars bij de vleet. Ze kleedt ze financieel uit en bouwt haar reputatie en haar fortuin als danseres, courtisane en schrijver. 

Geen goedkope hoer, maar een merk

Liane is een meester in het uitspelen van de maatschappelijke situatie. In de 19e eeuw was het voor meisjes een schande om niet als maagd in het huwelijk te treden. Veel meisjes vielen te vroeg voor de charmes van hitsige kapers. Een zwangere vrouw  was afgeschreven en maakte haar familie te schande. Een bevlekte vrouw was niks meer waard. Courtisanes werden graag gebruikt om de lusten van de jonge mannen te stillen. 

Liane was een mooie vrouw en ze snapte het spelletje erg goed. Ze hing graag rond bij rijke families en hun zonen. Ze maakte hen het hoofd op hol en wanneer de jongemannen helemaal in haar ban waren, liet ze zich rijkelijk betalen. Vaak zelfs alleen om haar naakte enkels of benen te showen.  Om haar helemaal naakt te zien legden mannen graag 80.000 frank neer. Voor een kwartiertje plezier, zonder extra’s verdiende ze zelfs 120.000 frank. Een flink vermogen, zeker in die tijd. Liane zag haar eerste verdiensten als investering. Ze kocht de mooiste kleren, schitterendste juwelen en een prachtig appartement. Allemaal om verder te bouwen aan het merk Liane de Pougy.

Een denkend beroep

Liane viel op vrouwen. Ze zag mannen puur als inkomstenbron en was bereid om haar vrouwelijkheid daar voor in te zetten. Haar culturele en psychologische kennis gecombineerd met een groot strategisch inzicht en manipulatie maakte haar tot een bikkelharde zakenvrouw. Beroemd en berucht onder de elite van Parijs. De grap is dat ze in het begin van haar carrière, vaak met de nek werd aangekeken door een heleboel vrouwen. Ze was een lichtekooi, een meisje van lichte zeden, ze ontnam hen de macht over hun mannen. Later struikelden diezelfde vrouwen  over elkaar heen om uitgenodigd te worden haar feesten. Anders hoorde je er niet bij. Liane had een netwerk vol met de machtigste mannen uit haar tijd, uit Frankrijk en ver daarbuiten.  Doordat ze hen allemaal om haar vinger had gewonden, kon ze vaak macht uitoefenen of kreeg ze toegang tot plekken waar ze eigenlijk niet hoorde. Zij wist de vraag naar seks te gebruiken en bouwde zichzelf om tot merk. Ze ging boeken schrijven over haar avonturen. En deze gingen als zoete broodjes over de toonbank. Geld verdienden op haar rug is niet de goede term voor deze vrouw. Ze verdiende geld over de rug van mannen. En veel ook. 

Seks als verkoopstrategie

Mooie vrouwen die hun vrouwelijkheid gebruiken om iets voor elkaar te krijgen, worden nog steeds vaak met de nek aan gekeken. Met vervelende opmerkingen op social media, afkeurende blikken op straat en tijdens geroddel met vriendinnen. Mooie vrouwen in topposities zijn vast met hun benen wijd gegaan. Precies zoals Liane deed. Ik geloof niet dat veel van de  vrouwen aan de top met hun managers naar bed zijn geweest. Maar ik geloof wel dat al deze vrouwen de kunst van het verleiden beheersen. Is het erg om het ego van de man te gebruiken om te krijgen wat je wilt? Is het erg om op een afspraak je hakken aan te doen, in plaats van je gympen? Is het erg om een keer extra te lachen met goed gestifte lippen? Mannen doen het al eeuwen lang. Vriendjespolitiek, achterkamertjes, ouwe jongens krentenbrood. Het is niks anders dan inzetten wat je hebt om iets te bereiken waar je zelf nog geen toegang tot hebt. 

Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat vrouwen zich moeten prostitueren als zij een promotie willen of als zij een opdracht willen binnenhalen bij een mannelijke potentiële klant. Ik zeg alleen dat als je goed en verstandig gebruik maakt van je vrouwelijkheid er soms meer deuren open gaan dan als je dat niet doet. Ik zeg dat mannen je eerder op je blauwe ogen geloven als je er leuk mee knippert. 

Liane begreep dit als de beste. Wanneer je een man het hoofd een beetje op hol brengt is hij veel ontvankelijker voor suggesties. Wanneer je lief naar hem lacht, zegt hij eerder ‘ja’, en wanneer je zorgt dat je exclusief blijft, doet iedere man net een beetje meer zijn best. Mooie vrouwen aan de top hebben niet alleen de hersenen om de toppositie te bekleden, maar maken ook goed gebruik van hun vrouwelijkheid. Durf jij het ook aan?

Bestel nu de boekenlegger van Liane!De nieuwste verhalen als eerste in je mailbox?

Schrijf je in en je ontvangt verhalen,  publicaties, nieuws en andere leuke dingen direct in je mailbox. Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Karin (maandag, 26 juli 2021 14:53)

    Mooie tekst.

    Ik las verleden jaar een mooi boek. De academie. Een boek van Astrid Boonstoppel. Over de rol van vrouwen achter iedere sterke man.