Onderschat niet, de kracht van een vrouw

Ode aan een sterke vrouw, deel 3

Een gewoon werktelefoontje zoals ik er vele door de week voer, liep met haar uit op een prachtig gesprek. Een gesprek vol herkenbaarheid, onzekerheid, dilemma’s en de rare loop van het leven soms. We klikten zij en ik, op een level waar je -zeker met vreemden- niet vaak klikt. We konden professioneel even niks voor elkaar betekenen, maar ik houd haar van een afstandje in de gaten en zij mij. 

Op een dag zag ik haar op social media. Een prachtige goed verzorgde vrouw. Blond, half lang haar en sterke, rustige blauwe ogen. Maar ook een gezicht getekend door het leven. 


Beeld je in wat het leven zou zijn

Het leven moet leuk zijn als je begin twintig bent. Studeren, feesten, leven en jezelf ontdekken. Jezelf ontdekken kreeg voor haar een hele andere betekenis. Borstkanker. Een slopende ziekte voor iedere vrouw. De angst, onzekerheid en je borsten. Niet zomaar een lichaamsdeel, maar je borsten. Borsten zijn voor een vrouw zo belangrijk. Ze maken je vrouw, zorgen dat kleding mooier zit, zorgen dat je jezelf mooi voelt en zijn een belangrijke feature tijdens seks. Ze horen zacht rond en mooi te zijn. Voor jezelf, je toekomstige kind en je lief. Kanker past daar niet bij. Nooit eigenlijk, maar zeker niet als je nog zo jong bent.

Met haar glimlach en haar stijl

De keuze om na een ingrijpende operatie implantaten te nemen is dan ook zo ontzettend logisch. In de steek gelaten door je lijf, ziek geworden en daar iedere dag aan herinnerd worden door een plat aanzicht. Ik had dezelfde keuze gemaakt en ik durf te wedden heel veel vrouwen met mij. Misschien is het onzekerheid, is het opzetten van een masker en een lach voor de buitenwereld de makkelijkste keuze. Maar misschien laat het haar kracht zien. Ik ben jong, ik ben mooi, ik mag er zijn en geen ziekte gaat er voor zorgen dat mensen me anders gaan behandelen. 

Moeilijk om te weerstaan

Het leven is gemeen. De implantaten zijn gaan lekken. De gezondheidszorg laat haar in de steek. Implantaten zijn een cosmetische keuze. De kosten voor de lekkage, het opnieuw ziek worden van je lijf en alle onzekerheid die de kop weer op steekt, mag je zelf dragen. 

Het maakt me boos. Het is niet haar schuld dat ze ziek werd, het is niet haar schuld dat we geld verdienen, status en ego belangrijker vinden dan de gezondheid, fysiek én geestelijk van een (jonge) vrouw. 

Wat me ook boos maakt is dat deze fantastische, hardwerkende, dromende en lieve vrouw zich schaamt. Lange tijd was dit haar geheim. Vrienden, kennissen, collega’s, klanten, niemand wist van haar strijd. Niemand kon haar bijstaan, haar tranen drogen en even extra knuffelen. Ze moet een standbeeld krijgen, geen verwijtende blikken. Ze moet fier rechtop durven lopen, met of zonder borsten. Ze is een voorbeeld voor meisjes, check je borsten, maak beslissingen die bij je passen en ben trots op wie je bent. Niemand voelt jouw pijn, jouw onzekerheid en jouw schaamte. Wij zien alleen een mooie sterke vrouw die er mag zijn. 

Wat een vrouw!

Nu vele jaren later, gaat ze opnieuw een medisch traject in. Ze gaat meedoen aan een trial waarbij doormiddel van liposuctie vet uit haar benen en buik gebruikt worden om nieuwe borsten te creëren. Nieuwe borsten, zodat de implantaten de prullenbak in kunnen. De wereld niet kan zien dat zij “anders” is en ze zich weer mooi én gezond kan voelen. Ze gaat opnieuw de strijd aan, met haar lijf, de medische wereld en met ons. De mensen die haar misschien verwerpelijk vinden, mensen die haar misschien veroordelen of haar anders gaan behandelen. 

Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik wil haar alleen maar een heleboel veren geven. Lange prachtige gekleurde veren. Zodat ze de onzekerheid van zich af kan slaan en de veren trots in het gezicht kan zwieren van iedereen met een belachelijke mening. Trots zijn moet ze, op haar veerkracht en de liefde voor zichzelf. Ze moet zien dat ze een voorbeeld is voor heel veel meisjes en vrouwen en ze moet zich niet meer verstoppen. Ik wens haar heel veel geluk en liefde toe in het proces waar ze in gaat. Zij is zeker een rockster. Ik ben trots op haar, nu zij nog. 


De nieuwste verhalen als eerste in je mailbox?

Schrijf je in en je ontvangt al onze verhalen,  publicaties, nieuws en andere leuke dingen direct in je mailbox. Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Yuna (zaterdag, 26 juni 2021 16:40)

    Mooi geschreven en power women!