Auteur; Ludo Maas
Inderdaad! Jij verdient het om gehoord te worden. Jouw verhaal is bijzonder. Mensen willen het lezen. Helaas ben je er met een goed idee nog niet. Een boek schrijven is een lang proces. Als alles goed gaat, groeit die eerste druppel uiteindelijk uit tot een stevige regenbui van woorden.
Heb je voldoende doorzettingsvermogen?
Het belangrijkste dat je nodig hebt, is doorzettingsvermogen! De bekende uitspraak dat een kunstwerk voor één procent uit inspiratie bestaat en 99 procent uit transpiratie, geldt óók voor het schrijven van een boek. Toch is die ene procent – of die ene druppel!– wel waar alles mee begint.

Van idee naar boek
Heb jíj het idee, of verhaal dat aan de hele wereld verteld moet worden? Dan is Madame Basile er voor jou.
Het team van Madame Basile begeleid je tijdens het hele proces, waar je op dit moment ook staat. Misschien is je boek al bijna af en snak je naar professionele feedback. Of zit je al weken naar een computerscherm te staren. Te wachten op die eerste druppel die valt. Lees in beide gevallen verder. Want Madame Basile helpt je om jouw verhaal te vertellen op een manier die bij je past.
Schrijven is blijven zitten tot het er staat.
Kees van Kooten
Zoveel meer dan letters op papier

Een goed boek schrijven is niet alleen een kunst, het vereist ook techniek. Er zit een ambachtelijke kant aan. Wanneer je begint met het schrijven van je boek, kun je daarom het best eerst een schrijfplan of boekopzet maken. Verdeel jouw idee in stukken dat maakt het schrijven makkelijker. Bedenk uit welke hoofdstukken jouw boek zou kunnen bestaan. Maak je niet druk als je schema gedurende het proces verandert. Heel wat schrijvers hebben hun muur volgeplakt met memo's of een bureau vol schema's! Het is eerst belangrijk om jouw idee te visualiseren. Zwart-op-wit. Zo krijg je overzicht en ontstaat er een plan. Dat helpt je later – als je vastloopt – om het schrijven vol te houden.

Ben streng voor jezelf.
Wanneer je een schema hebt opgesteld, kun je een tijdspad uitstippelen. Schrijven vereist zelfdiscipline. W.F. Hermans rekende ooit uit hoeveel pagina's hij per dag moest schrijven, om tijdens de zomervakantie zijn debuutroman te voltooien. Daarmee had hij een concreet werkschema. En hij hield zich eraan! Schrijven betekent doorzetten. Je wacht niet op inspiratie, je gaat aan de slag. Niet elke zin hoeft een meesterwerk te zijn. Je moet meters maken. En dat kan vanaf vandaag al! Eén van de mooiste dingen aan schrijven, is dat je er elke dag aan kunt werken. Het gaat erom dat je jouw werkritme vindt en doorzet!
Ik heb wel een goed idee, maar ik kan niet goed schrijven
Geen paniek! Daar hebben we een aantal geweldige 'spookschrijvers' voor in dienst. Dit zijn 'spoken' waarvan je niet hoeft te schrikken. In gesprekssessies luisteren ze naar jouw verhaal en gieten het vervolgens in boekvorm. Uiteindelijk verschijnt het boek onder jouw naam. Het is ten slotte jouw verhaal. Beroemde BN'ers gingen je al voor. Of dacht je dat de gemiddelde profvoetballer een boek schrijft?
BONUSTIP
Schrijf jezelf nooit leeg. Stop met schrijven als je nog inspiratie hebt en maak een notitie voor jezelf. Zo pak je het een dag later sneller op en kun je meteen in de juiste 'flow' komen.
Meer tips nodig? Het internet staat er vol mee! Dit is mijn top drie fijne links:
Benieuwd naar de andere stappen in het proces?
Lees ook de andere artikelen over het uitgeven van een boek bij Madame Basile!
Reactie schrijven