· 

Je manuscript is af. En nu?

Stap 1; Delen!

Auteur; Ludo Maas

Wow! Een beetje eenzaam, maar heel tevreden, zit je daar met de allereerste uitgeprinte versie van je boek in de hand. Meer dan dertigduizend woorden heb je de afgelopen tijd geproduceerd. En nu? Waarom was je ook alweer gaan schrijven? Natuurlijk. Om gelezen te worden! Luister dus niet naar het innerlijke stemmetje – bekend bij iedere kunstenaar - dat zegt dat het allemaal veel te slecht is om aan de wereld te laten zien. Of dat zo is merk je vanzelf als je jouw boek aan mensen laat lezen. Dus verzamel je moed en laat je boek door bekenden lezen. Je hebt toch niet voor niets zo hard gewerkt? Moed, moet! Dat verdien je. 

Kritiek hoort erbij


De kans is groot dat me mensen in je eigen, vertrouwde omgeving geïnteresseerd zullen zijn in jouw verhaal. Je hele ziel en zaligheid ligt open en bloot, op de keukentafel bij mensen die nog andere dingen te doen hebben en mogelijk al honderden boeken gelezen hebben. Dus wees voorbereid op kritiek of op het feit dat je misschien wel helemaal niets hoort, dat spreekt dan ook boekdelen... Goede vrienden zullen hopelijk niet mals zijn met hun kritiek of koppelen je terug dat ze het boek niet uitkregen. Ze willen wel, maar het lukt niet. Het verhaal is nog te stroef. Zelfs als jij een fenomenaal schrijver bent, eindigt je eerste versie vaak met een traanje. Laat je niet afschrikken. Nog nooit is een goed boek in één keer goed geschreven.


Schrijven is schrappen.

 Godfried Bomans.                                                                           


Oefening baart kunst

In het algemeen genomen zijn de eerste versies van boeken te lang van stof. Je borrelde ten slotte van inspiratie, al je creativiteit spoot als een geiser uit de grond. Prima! Het is beter om te veel te vertellen te hebben dan te weinig. Een deel van de ideeën die je voor dít boek alsnog schrapt, komen in een volgend boek juist goed van pas. Oefening baart kunst. Tijdens die eerste feedbackronde van vrienden leer je tegen een stootje te kunnen. Kunst vereist nu eenmaal een dikke huid! Je kunt nóóit iedereen tevreden houden. De beste literaire werken hebben iets rebels in zich, een echte mening. Dit soort boeken zijn niet voor iedereen geschikt.


BONUSTIP

Laat je boek een paar maanden liggen en kijker er dan zelf eerst met nieuwe ogen naar. Schrap en herschrijf en geef het dan pas aan anderen. Stap 2; Naar de uitgever

Goed! Je hebt een manuscript af dat je aan de buitenwereld wil presenteren. Uit je omgeving heb je genoeg stof tot overpeinzing gekregen. Je hebt een tweede versie gemaakt en misschien zelfs een derde. Met elke schrijfronde is je boek beter geworden. Ben trots op je prestatie, zelfs als je uiteindelijk tóch niet wereldberoemd wordt, heb je nu een werk waar je in de toekomst met veel plezier op terug kan kijken. De eerste fase van jouw missie is volbracht! En geloof me, dit is de moeilijkste stap geweest. De meesten mensen stranden met een Word-bestand van drie kantjes...

Een redacteur

Het wordt tijd voor professionele ogen. Dit is het moment dat er een uitgever wil dat er een redacteur met je mee gaat kijken. Maar eerst moet je een uitgever zover krijgen dat ze je boek wíllen uitgeven. Als je jouw manuscript aan uitgevers aanbiedt, zul je veel afwijzingen krijgen. Het Nederlandse literaire wereldje is klein. Om een boek uitgegeven te krijgen, moeten ze je eigenlijk al kennen. Bijvoorbeeld uit (literaire) tijdschriften, van televisie, radio, borrels, workshops, schrijversavonden, lezingen. Met een ingang in het wereldje heb je een streepje voor. Let maar eens op hoeveel mensen uit het mediacircuit ouders of andere familie hebben, die er al werkten. Ik hoor je denken. Mooie boel, want ik dat streepje niet...

Geen paniek

We've got your back! Het team van Madame Basile staat te trappelen om jou met open armen te ontvangen. Oók als je niet in de geijkte hokjes past. Wij willen de uitgeverswereld opschudden en andere verhalen vertellen. Jouw verhaal is zo'n verhaal. Wij helpen jou om je droom uit te laten komen en de held te worden in je eigen verhaal. 

Hoe we dat doen, lees je hier!

Benieuwd naar de andere stappen in het proces?

Lees ook de andere artikelen over het uitgeven van een boek bij Madame Basile!

Zo schrijf je jouw boek

Tijd voor een rebel in de uitgeefwereld

Je manuscript redigeren

Van manuscript naar boekwinkelReactie schrijven

Commentaren: 0

Contact

Madame Basile B.V.

Daniël Marotstraat 25

4827GE Breda

marloes@madamebasile.nl

06-10339167

 

KvK: 20157305 

IBAN: NL03 KNAB 0407 8549 75

 

 

 

Auteursrecht

Alle teksten en afbeeldingen op deze website vallen onder het auteursrecht. Dat wil zeggen dat u niks mag kopiëren, vermenigvuldigen of mag gebruiken voor privé of commercieel gebruik zonder de uitdrukkelijke toestemming van Marloes Jacobs. Indien u graag een (deel van een) tekst wilt gebruiken kunt u een licentie aanvragen.