Wie is die Madame Basile?

Omstreeks 1575 werd er in Napels een jongetje geboren, zijn naam was Giambattista Basile. Een jongen met een uitzonderlijk talent en een tomeloze fantasie. Een woordkunstenaar, die dol was op folklore en muziek. Hij diende als soldaat en hoveling bij verschillende Italiaanse prinsen en bracht tijdens zijn werk graag zelf geschreven gedichten ten hoor. Maar hij had nog een grote passie; sprookjes.

Giambattista Basile schreef zelf sprookjes en was daarnaast een sprookjessprokkelaar. Zijn verzameling kennen we nu als "De cunto de li cunti overo de trattenemiento de peccerille" Dit boek wordt ook wel "Pentamerone" (Nederlandse vertaling; Het sprookje der sprookjes) genoemd. Het is een raamvertelling van vijf dagen. In het verhaal vertellen tien vrouwen negenenveertig sprookjes aan een prins en zijn vrouw. Dit boek is de bakermat van de sprookjes zoals wij die nu kennen. Charles Perrault en de gebroeders Grimm gebruikten een aantal van deze verhalen als basis voor hun overbekende sprookjes als; Assepoester, Hans en Grietje, de gelaarsde kat, Doornroosje en Rapunzel. 

Ondanks dat de meeste van ons deze man niet kennen mogen we hem rekenen tot een van de meest invloedrijke schrijvers van de wereld. Hij was de een van de eerste sprookjesverzamelaars in de wereld. De basis voor de bekendste sprookjes in de wereld werden door hem opgetekend. En deze liefde voor verhalen, folklore, mensen en sprookjes brachten ook Madame Basile voort. Maar wie is zij...?

Het verhaal

Sprookjes en verhalen, ze zijn niet weg te denken uit ons leven. Iedere ouder of grootouder kent het gevoel van een klein mensje dat op je schoot klimt met een te groot en te zwaar sprookjesboek. Elk kind heeft zijn eigen favorieten. En lezen we ze niet voor, dan kijken we ze op tv. Ons hele leven is een aaneenrijging van verhalen. We vertellen ze aan onze kinderen en aan elkaar. We vertellen onszelf soms sprookjes voor de lol of om moeilijke dagen door te komen. 

Verhalen zijn een rode draad door het leven, ze brengen mensen samen, zorgen voor begrip, herkenning en emotie. 

De droom

In de wereld heerst steeds meer chaos en polarisatie. We begrijpen elkaar niet meer, we luisteren niet meer naar elkaar en we willen ook niet meer horen wat de anderen vinden. Ons leven speelt zich steeds vaker af in de digitale wereld en de grote social mediaplatforms spelen hier gretig op in. Ze weten soms beter wie we zijn en wat we vinden dan wij zelf. Hun algoritmes voeden ons met eenzijdige informatie die past bij wat we al vonden. We raken hierdoor steeds verder van elkaar verwijderd. De droom is dan ook om mensen weer te verbinden met verhalen, van nu en vroeger en over de hele wereld. 

De vrouw

De vrouw achter Madame Basile is Marloes Jacobs, moeder en dol op verhalen. Haar hele leven draait om het vertellen van verhalen. Vroeger aan haar knuffels en zusje, later als ballerina op het podium, als geschiedenis docent aan pubers en nu als online marketeer. De liefde voor verhalen kreeg ze van haar opa. Hij verzon ze ter plekke voor haar. Hij leerde haar dat boeken je wereld vergroten en dat andere ideeën en meningen je wereld verrijken. Wanneer je goed luistert naar de mensen en hun verhalen, zul je ze beter begrijpen omdat je in staat bent om je in hen te verplaatsen.


Verhalendief

Ik ben een verhalendief. Ik hou ervan om in het leven en de verhalen van mensen te duiken. Ik kijk, luister, verzamel en pas aan. Ik vind het heerlijk om mensen te observeren en te zien hoe ze reageren op bepaalde situaties. Ik smul van discussies en demonstraties. Mensen die ergens voor staan, die iets belangrijk vinden, die staan voor hun zaak. Vaak zit daar een verhaal achter. Mensen doen dingen niet zomaar. Ze zijn hoofdrolspeler in hun eigen verhaal. Waarom zouden we verhalen verzinnen als er al zo veel mooie verhalen zijn om te vertellen? 

Ben jij klaar om jouw verhaal te vertellen?

Internationale verhalendief

 

De afgelopen periode heb ik veel mensen leren kennen vanuit verschillende delen van de wereld. Dit leverde mooie gesprekken op over cultuur, geloof, gezondheid en waarden. 

De wederzijdse nieuwsgierigheid heeft geleid tot een project waar ik erg trots op ben. 

Ik werk gestaag aan een boek vol verhalen uit verschillende landen , culturen en families. De illustraties zullen gemaakt worden door Benedict Reyna, uit de Filipijnen.

Er kunnen altijd meer verhalen bij, dus heb je een verhaal om te delen, of ken je iemand die het leuk vindt om een verhaal te  delen, wijs ze dan op het project; Stories worth sharing van Madame Basile.

Auteursrecht

Alle teksten op deze website vallen onder het auteursrecht. Dat wil zeggen dat u niks mag kopiëren, vermenigvuldigen of mag gebruiken voor privé of commercieel gebruik zonder de uitdrukkelijke toestemming van Marloes Jacobs. Indien u graag een (deel van een) tekst wilt gebruiken kunt u een licentie aanvragen. 

Hoofdstukken

Stories worth sharing

Dienstverlening bedrijven

Dienstverlening particulieren

 

Contact

Madamme Basile 

Daniël Marotstraat 25

4827GE Breda

marloes@madamebaslile.nl

+31 (0)6 1033 9167