Wie is die Madame Basile?

Begin 17e eeuw gaf Adriana Basile het allereerste sprookjesboek uit; "Pentamerone" (Nederlandse vertaling; Het sprookje der sprookjes) Het is een raamvertelling van vijf dagen. In het verhaal vertellen tien vrouwen negenenveertig sprookjes aan een prins en zijn vrouw. Dit boek is de bakermat van de sprookjes zoals wij die nu kennen. Charles Perrault en de gebroeders Grimm gebruikten een aantal van deze verhalen als basis voor hun overbekende sprookjes als; Assepoester, Hans en Grietje, de gelaarsde kat, Doornroosje en Rapunzel. Het boek is geschreven door haar broer Giambattista Basile. Een man met een uitzonderlijk talent en tomeloze fantasie. 

Ondanks dat de meeste van ons deze man niet kennen mogen we hem rekenen tot een van de meest invloedrijke schrijvers van de wereld.

 

Mijn bedrijf is vernoemd naar haar, een bijzondere vrouw. Zij wist te betoveren met haar stem, zette gedichten om tot kunst en bracht ons het allereerste sprookjesboek. Ik hoop dat ik een klein beetje in haar voetsporen mag treden. De geschiedenis, kunst en liefde voor het woord delen we. Ik hoop nu, eeuwen later, de mensen een klein beetje van haar magie mee te kunnen geven. Kunst moet een stem hebben, een platform en iemand die er in gelooft. Dat ben ik; Madame Basile. 


De vrouw achter de verhalen

Ik ben de vrouw achter Madame Basile, mijn naam is Marloes Jacobs. Ik ben moeder en heb al een aantal carrières achter de rug. Deze lijken heel verschillend maar wanneer je verder kijkt zie je dat verhalen een rode draad door mijn leven zijn.

Erfenis van mijn opa

De liefde voor verhalen kreeg ik van mijn opa. Hij fantaseerde de hele dag verhalen bij elkaar, soms terwijl hij een tekeningetje maakte. Dan duurde het even voor ik doorhad dat het verhaal en het tekeningetje bij elkaar hoorde en meestal over mij ging. 

Soms was het een les over mijn gedrag of een aanmoediging om door te zetten en mijn dromen te volgen. Ik denk dat hij trots zou zijn als hij wist dat ik mijn hart heb gevolgd en nog steeds verhalen vertel.

Hij leerde me dat boeken je wereld vergroten en dat andere ideeën en meningen je wereld verrijken. Wanneer je goed luistert naar de mensen en hun verhalen, zul je ze beter begrijpen omdat je in staat bent om je in hen te verplaatsen. Een les die ik iedere dag met me meeneem en ook door geef aan mijn meisjes.

Een leven vol verhalen...

Mijn hele leven draait om het vertellen van verhalen. Vroeger aan mijn knuffels en aan mijn zusje, later als ballerina op het podium, als geschiedenis docent aan pubers en nu als online marketeer. 

Verhalen zijn overal, we worden er de hele dag mee geconfronteerd. Vaak zonder dat we het zelfs maar door hebben. Net als Giambattista Basile verzamel ik verhalen en geef ze door.  Ik hou van allerlei soorten verhalen en gebruik vele vormen en stijlen. Ik hou van de veelzijdigheid en het benutten van de hedendaagse mogelijkheden om mensen met elkaar te verbinden.

... en dromen


In de wereld heerst steeds meer chaos en polarisatie. We begrijpen elkaar niet meer, we luisteren niet meer naar elkaar en we willen ook niet meer horen wat de anderen vinden. Ons leven speelt zich steeds vaker af in de digitale wereld en de grote social mediaplatforms spelen hier gretig op in. Ze weten soms beter wie we zijn en wat we vinden dan wij zelf. Hun algoritmes voeden ons met eenzijdige informatie die past bij wat we al vonden. We raken hierdoor steeds verder van elkaar verwijderd. De droom is dan ook om mensen weer te verbinden met verhalen, van nu en vroeger en over de hele wereld. 

Begrip, herkenning en emotie

Sprookjes en verhalen, ze zijn niet weg te denken uit ons leven. Iedere ouder of grootouder kent het gevoel van een klein mensje dat op je schoot klimt met een te groot en te zwaar sprookjesboek. Elk kind heeft zijn eigen favorieten. En lezen we ze niet voor, dan kijken we ze op tv. Ons hele leven is een aaneenrijging van verhalen. We vertellen ze aan onze kinderen en aan elkaar. We vertellen onszelf soms sprookjes voor de lol of om moeilijke dagen door te komen. 

Verhalen zijn een rode draad door het leven, ze brengen mensen samen, zorgen voor begrip, herkenning en emotie. Verhalendief

Ik ben een verhalendief. Ik hou ervan om in het leven en de verhalen van mensen te duiken. Ik kijk, luister, verzamel en pas aan. Ik vind het heerlijk om mensen te observeren en te zien hoe ze reageren op bepaalde situaties. Ik smul van discussies en demonstraties. Mensen die ergens voor staan, die iets belangrijk vinden, die staan voor hun zaak. Vaak zit daar een verhaal achter. Mensen doen dingen niet zomaar. Ze zijn hoofdrolspeler in hun eigen verhaal. Waarom zouden we verhalen verzinnen als er al zo veel mooie verhalen zijn om te vertellen? 

Ben jij klaar om jouw verhaal te vertellen?


Internationale verhalendief

 

De afgelopen periode heb ik veel mensen leren kennen vanuit verschillende delen van de wereld. Dit leverde mooie gesprekken op over cultuur, geloof, gezondheid en waarden. 

De wederzijdse nieuwsgierigheid heeft geleid tot een project waar ik erg trots op ben. 

Ik werk gestaag aan een boek vol verhalen uit verschillende landen , culturen en families. De illustraties zullen gemaakt worden door Benedict Reyna, uit de Filipijnen.

Er kunnen altijd meer verhalen bij, dus heb je een verhaal om te delen, of ken je iemand die het leuk vindt om een verhaal te  delen, wijs ze dan op het project; Stories worth sharing van Madame Basile.

Let op: de pagina is in het engels