· 

'T Gouden script presenteert;

Het randje van de afgrond

Twee dagen na dat Madame Basile officieel was ingeschreven bij de kamer van koophandel zag ik een wedstrijd in de krant. Het Chassé Theater samen met het Bredase Theatergezelschap het Zuid land op zoek naar scripts. 

Een script schrijven had ik nog nooit gedaan, dus ik besloot research te doen naar het schrijven van scripts voor het theater. Na een half uurtje wist ik hoe een script eruit moest zien, hoe een monoloog ongeveer geschreven moet worden en ging ik aan de slag. 

Beter goed gejat dan slecht verzonnen

Een tijd geleden had ik 'Randje van de afgrond' geschreven. Een stuk over mijn depressie in het midden van mijn scheiding. Dit stuk is gebaseerd op een monoloog die ik met mijzelf had. Ik vond zowel het onderwerp als het feit dat het oorspronkelijk een monoloog was interessant genoeg om dit stuk te kiezen. 

Het stuk moest uiteindelijk weer terug geschreven worden naar een monoloog én omdat het voor het theater was durfde ik het ook nog een beetje aan te zetten om het nog confronterender te maken. 

Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat ik het stuk vrij snel in elkaar had geknutseld. Omdat het stuk voor het theater was zat er een tijdslimiet aan. Dus heb ik mijn stuk gepakt en ingesproken. Hieronder kun je het downloaden om te beluisteren. 


Download
Randje van de afgrond 1e draft AUDIO-202
MP4 video/audio bestand 1.8 MB

Download
't Gouden Script Marloes Monoloog .pdf
Adobe Acrobat document 32.9 KB


Mijn script is gekozen!!

In mijn eentje heb ik een dansje gedaan in de badkamer toen bleek dat mijn script uitgekozen was. Kort daarop heb ik een bespreking gehad met Jorg van den Kieboom en Hidde Brouwers van theatergezelschap Het Zuid land. We hebben besloten dat het einde een goed einde was voor een geschreven stuk, maar geen goed einde voor een theaterstuk. Het kon pakkender. Dus heb ik het einde herschreven. De tekst kun je hierboven downloaden om te lezen. 

Zij gingen repeteren, met totale creatieve vrijheid. Het stuk is voor mij erg persoonlijk omdat het de kijker rechtstreeks een kijkje biedt in mijn hoofd. Ik hoopte dus dat de theatermakers een beetje met het stuk aan de haal zouden gaan.  

Zaterdag 24 juli 2021

Vandaag is het zover. Netjes aangekleed en een beetje zenuwachtig reed ik naar het theater. 

De zaal is klein en intiem. Er zijn twee  acteurs en een verteller. Hij praat het geheel aan elkaar en interviewt de schrijvers nadat hun stuk gespeeld is. Vooraf ben ik bang dat mijn emoties de overhand zullen nemen. Mijn stuk is als derde aan de beurt. Het is zo anders dan ik verwacht had en toch ook een beetje zoals ik dacht dat het zou zijn.

Het stuk werd gespeeld door een man én er was gekozen voor een Limburgs accent. Een grappig detail omdat mijn zusje in Maastricht woont. 

Na afloop waren de reacties warm, mooi en oprecht. Ze maakten me een beetje verlegen. Zeker omdat ik een aantal keer gehoord heb, dat het stuk zo herkenbaar is en dat ik het pakkend heb weten te verwoorden. 

Nieuwsgierig geworden? Hieronder kun je de Video bekijken. Let wel, de kwaliteit is niet zo goed. Maar theater moet je eigenlijk ook niet opnemen, maar beleven. Dus volgende keer, zie ik je graag in de zaal! ;-)
Het Zuid land

De aankondiging van het Chassé Theater;

Na het succes van vorig jaar organiseert het Bredase gezelschap het zuid land samen met het Chassé Theater voor de tweede maal ‘t Gouden Script

Op zaterdag 24 juli 2021 is onze Kinlyzaal het podium waar monologen, dialogen, spoken word en poetry van schrijvers uit Breda en omgeving tot leven komt. 

De afgelopen maanden konden schrijvers hun scripts indienen. De teksten van Rich Thomassen, Marloes Jacobs, Rianne Jana van Gorp, Rene Verdiesen, Celine Snippe en Frans Brocatus werden uit alle inzendingen gekozen. 


het zuid land is een jong, energiek gezelschap uit Breda en bestaat uit Jorg van den Kieboom en Hidde Brouwers. Zij leerden elkaar tijdens de studie aan de Academie voor Theater kennen. Dit was het begin van een vruchtbare samenwerking. De samenwerking bestaat uit nieuwe relevante verhalen ontwikkelen en vertellen. Schrijven en maken gaan bij hen hand in hand.

 

"We kijken ernaar uit om ook dit jaar een diversiteit aan teksten ten tonele te brengen voor het Bredase publiek en om enthousiaste schrijvers te ontmoeten. Een feestelijke manier om de zomer in te gaan!"  - Het zuid land


De nieuwste verhalen als eerste in je mailbox?

Schrijf je in en je ontvangt verhalen,  publicaties, nieuws en andere leuke dingen direct in je mailbox. Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact

Madame Basile B.V.

Daniël Marotstraat 25

4827GE Breda

marloes@madamebasile.nl

06-10339167

 

KvK: 86349422

IBAN: NL35 RABO 0197 8230 68

 

 

 

Auteursrecht

Alle teksten en afbeeldingen op deze website vallen onder het auteursrecht. Dat wil zeggen dat u niks mag kopiëren, vermenigvuldigen of mag gebruiken voor privé of commercieel gebruik zonder de uitdrukkelijke toestemming van Marloes Jacobs. Indien u graag een (deel van een) tekst wilt gebruiken kunt u een licentie aanvragen.