· 

Zeevonk

Hel blauw licht lijkt te drijven op het water, de mensen kijken. Ze prijzen zich gelukkig dat ze dit kunnen zien. In de schemering gaat een golf van verwondering over het strand. Hoe meer de zon haar licht verliest, hoe feller de zee lijkt te schijnen. Het is zeevonk. Deze eencellige alg, lijkt op een doorzichtig ballonnetje. Door beweging in het water geeft hij licht. Een bijzonder fenomeen en niet heel vaak te aanschouwen. Deze mensen hebben geluk vandaag. 

 

Op het strand is ook een fotograaf. Het strand en de Noordzee voelen als zijn thuis. Het water boezemt hem angst in, maar met zijn camera durft hij al de geheimen en verhalen die zich op de zeebodem bevinden op te zoeken. Het duikpak en de lens van de camera maken het water veilig genoeg om op onderzoek uit te gaan. De zeevonk kan hij fotograferen vanaf het strand. Een nat pak blijft hem vandaag bespaard. De warme dag gaat langzaam over in de avondschemer. In een opwelling pakt hij zijn telefoon en appt Freek Vonk. Freek, dit moet je zien! Zeevonk, het is nu al mooi, maar het wordt helemaal fantastisch in het donker. De bekendste bioloog van Nederland is enthousiast en dankbaar voor het appje. Hij komt er aan. 

De fotograaf kijkt zijn dochter met een grijns aan. Ze staat met grote ogen van ongeloof te kijken. DE Freek Vonk en papa heeft zijn nummer. 

Dan een klap en een hoop gerommel. De warme zomeravond valt uiteen in dikke regendruppels. De mensen op het strand wijken uiteen, rennend, opzoek naar beschutting voor het onweer. Maar hij niet. Even hapt hij naar adem. Magie voltrekt voor zijn ogen. De dikke druppels breken de gloed in het water. Iedere druppel wordt een klein lampje. Zo iets moois heeft hij nog nooit gezien. Enthousiast kijkt hij om zich heen, zeiknat. Het strand is nagenoeg leeg. Dan voelt hij het gewicht van zijn camera en hij begint te schieten. Irritatie. Het is lastig om vast te leggen wat zijn ogen registreren. De ISO van zijn camera moet omhoog, gedoe met de flitser en de tijd. Fotograferen in moeilijke omstandigheden zonder veel licht is zijn ding. Dit moet lukken.  De camera kan wel wat extra licht gebruiken, maar de flitser geeft niet het goede resultaat. Gelukkig is buurman Tim in de buurt. Hij fotografeert ook en wil best even helpen. Het scherpe licht uit de zaklamp van zijn telefoon is precies wat er nodig is om de zeevonk in al haar schoonheid te laten stralen op beeld. 

De nacht valt, het stopt met regenen. De mensen komen terug het strand op om dit natuurfenomeen te bekijken. Freek Vonk komt aanlopen. Niemand herkent hem in het donker. Ze hebben een privé fotoshoot midden tussen de mensen en niemand heeft het door. De nacht en de natuur hebben hun volledige aandacht. Een bijzonder moment. Twee mannen, hun passie en de natuur. Soms is dat alles wat nodig is voor een fantastische foto en een nog beter verhaal. 


De foto's en het verhalen behoren toe aan Cor Kuyvenhoven. Met ruim 20 jaar ervaring als fotograaf van zee en meren is hij een begrip in de Nederlandse duikwereld en ver daarbuiten. Zijn foto's zijn onder andere gepubliceerd in Panorama, Quest en National Geographic. 
Je kunt hem volgen op Instagram, ook zijn website is een bezoekje waard!


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    van der Wijngaart (vrijdag, 21 mei 2021 23:16)

    Prachtige foto's bij een mooi verhaal.

Contact

Madame Basile B.V.

Daniël Marotstraat 25

4827GE Breda

marloes@madamebasile.nl

06-10339167

 

KvK: 86349422

IBAN: NL35 RABO 0197 8230 68

 

 

 

Auteursrecht

Alle teksten en afbeeldingen op deze website vallen onder het auteursrecht. Dat wil zeggen dat u niks mag kopiëren, vermenigvuldigen of mag gebruiken voor privé of commercieel gebruik zonder de uitdrukkelijke toestemming van Marloes Jacobs. Indien u graag een (deel van een) tekst wilt gebruiken kunt u een licentie aanvragen.