· 

De mooiste vis van de zee, gaat lekker slapen

De mooiste vis van de zee, gaat lekker slapen is een heerlijk prentenboek voor kleine kinderen.
Het kleine visje kan niet slapen omdat hij bang is voor de gevaren van de zee. Maar mama is altijd dichtbij en zal hem altijd beschermen.  

Mama er zit een monster onder mijn bed!

Je ligt in je bed, mama heeft het licht uit gedaan. Je kijkt je kamertje rond, het is wel heel erg donker. Er ritselt iets buiten. Je schrikt. Wappert het gordijn nou een beetje? Het is vast een weerwolf! Maar wacht eens. Er staat daar een draak, in de hoek. Daar waar overdag je badjas aan de kapstok hangt. Je wilt eigenlijk het licht aan gaan doen, maar het is te donker en je vertrouwt het allemaal niks. Om je licht aan te doen, moet je uit je bed. Maar wat nou als er een monster verstopt ligt onder je bed. Hij heeft vast honger, straks grijpt hij je  bij je enkels en eet hij je op....

Je gaat sneller ademen, je voelt een gekke kriebel in je buik. De paniek slaat toe. 'Mamaaaaaaaaa!!!!!'

Wat een flauwekul...

Kleine kinderen hebben veel fantasie en hebben een sterke behoefte aan veiligheid. Monsters ontstaan uit een berg kleren, een draak uit een badjas aan een haakje en weerwolven kruipen vast vanonder de gordijnen uit. Wanneer de kinderen op bed liggen en je eindelijk lekker zit, wil je dat ze gaan slapen. Maar dan komt er toch weer een brul uit de kinderkamer. Dat gezeik met de monsters en die weerwolven... Zuchtend loop je naar boven, om te vertellen dat het flauwekul is en tijd om te gaan slapen. 

Als volwassene is het eenvoudig om te zeggen dat het niet kan omdat weerwolven, monsters en draken niet bestaan. Echter zorgt dit vaak niet voor het gewenste effect, want voor een kind zijn deze angsten echt. Door ze naar het land der fabelen te sturen voelt het kind zich niet gehoord en onbegrepen. Hoe pak je deze angsten dan wel aan?

Luister even naar je kindje

We willen allemaal graag gehoord en begrepen worden, kinderen zijn daarin niet anders. Luister even naar je kind. Waar is het precies bang voor en hoe komt dat dan? Door even aandacht aan je kindje te besteden zal het rustiger worden. Je kunt even bij je kindje gaan zitten, rustig met je kindje praten en zachtjes over zijn ruggetje wrijven. Zelfs de grootste paniek zal nu snel zakken, enkel omdat jij er bent. 

Je weet nu waar je kindje bang van is, dus nu ben je in staat om de angst van je kindje weg te nemen. 

Dat is belangrijk want als je nu weg gaat, zal je kindje de angst blijven gebruiken om lekker dicht bij jou te zijn. En jij blijft naar boven lopen voor herhalende gesprekjes. 

Tover weerwolvenspray tevoorschijn

Kinderen zijn heel fantasierijk en angsten zijn een uitgelezen kans om deze gave te gebruiken. Een oplossing om het monster weg te jagen is alles wat je kindje nodig heeft om wel te kunnen slapen. Nu kun jij allerlei oplossingen aandragen, die misschien helemaal niet gaan helpen als we het aan je zoon of dochter vragen. Dus neem even de tijd om ze zelf na te laten denken.

Mijn dochter was bang voor weerwolven op haar kamer, dankzij de voorliefde van haar zus voor "enge verhalen". Dolfje weerwolfje kan dan wel een lieve weerwolf zijn, maar er zijn vast ook hele nare...
Ik vroeg me hardop af; 'tja.. hoe jagen we nou een weerwolf weg?' Mijn dochter dacht dat ze niet van lekkere parfummetjes hielden. Dus ik heb een bodyspray genomen en hem omgedoopt tot weerwolvenspray. Als ze nu naar bed gaat, vraagt ze vaak of ze een beetje weerwolvenspray op mag. Ik spriets een beetje op haar kruin en weg angst. 

De oudste was bang voor boeven. Ook daar was de oplossing eenvoudig; een pan en een pollepel naast de trap, want dan kan mama de boeven in de pan hakken. 

Nu staat er al lang geen pan meer naast de trap. Op een avond zei ze; 'mama, neem de pan maar weer mee naar de keuken, dan kunnen we weer eens soep eten.'  De angst was over, de pan was niet meer nodig. 

Lees samen een verhaal

Een verhaal zoals "De mooiste vis in de zee, gaat lekker slapen" kan helpen om gedurende de dag of net voor het slapen gaan met je kindje te praten over bang zijn. Vooral peuters en kleuters kunnen zich goed in deze verhalen herkennen. Door de vis te gebruiken is het praten over bang zijn makkelijker. Ook kun je jouw kindje laten zien dat mama's en papa's er altijd voor hun kinderen zullen zijn om ze te beschermen tegen gevaar. Hiermee geef je jouw kindje vertrouwen dat dit ook geldt voor zijn papa en mama. Dit alleen al zal ervoor zorgen dat sommige angsten niet meer zullen bestaan of sneller onder controle te krijgen zijn. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact

Madame Basile B.V.

Daniël Marotstraat 25

4827GE Breda

marloes@madamebasile.nl

06-10339167

 

KvK: 86349422

IBAN: NL35 RABO 0197 8230 68

 

 

 

Auteursrecht

Alle teksten en afbeeldingen op deze website vallen onder het auteursrecht. Dat wil zeggen dat u niks mag kopiëren, vermenigvuldigen of mag gebruiken voor privé of commercieel gebruik zonder de uitdrukkelijke toestemming van Marloes Jacobs. Indien u graag een (deel van een) tekst wilt gebruiken kunt u een licentie aanvragen.